om typografi avhandlingar skrivtips länktips portfolio mail
 

 

Formfaktorns skrivtips

 

Innan du lämnar din text

Utformning

Några praktiska skrivregler

Avhandlingens struktur

Notsystem och referenser

Bibliografiska referenser

Harvard style

Oxford style

Vancouver style

Korrekturläsning

Bilder

Konstruera figurer

Pappersoriginal

Inlämning

Tidsplan

 

Mer information om stilar och

hantering av referenser hittar

du på sidan Tips på böcker
och länkar om att skriva
vetenskapliga texter.

Bilder

Lämna gärna bilder i digitalt format, sparade som TIFF eller EPS. Montera inte bilderna i ditt Word-dokument, utan skicka med dem som separata filer. Skicka också med en utskrift på bilden.

Svartvita streckbilder (bitmap) måste ha en upplösning på 800 dpi, för gråskalebilder (foton, blyertsteckningar och liknande) och färgbilder räcker det med 300 dpi.

Om bilderna behöver ändras eller redigeras på något vis debiteras det som bildbehandling med 400:–/timme.

Undvik JPG och GIF!

Spara inte bilderna som JPG eller GIF: dessa format fungerar utmärkt med Internet och på bildskärmen, men innehåller för lite information för att tryckas. Risken är att dina bilder blir taggiga och/eller gryniga.

Konstruera figurer i riktiga grafikprogram!

Undvik att göra bilder i Powerpoint – bildformatet är anpassat för visning på bildskärm och innehåller för lite information för att fungera i tryck. Samma problem gäller ofta bilder gjorda i Word.

Använd helst program som Adobe Illustrator elller Macromedia Freehand för dina figurer. Dessa skapar vektorgrafik, vilket innebär att man kan förstora eller förminska bilden utan att kvaliteten försämras. Spara bilden som EPS.

Naturligtvis kan man skapa figurer även i andra program, t. ex. Matlab. Var bara noga med att programmet sparar (exporterar) bilden som EPS eller TIFF.

Hjälp med figurer och illustrationer

Om du tycker att det verkar svårt hjälper jag dig gärna med att skapa figurer, diagram, illustrationer etc. för 400:–/timme.

Om du lämnar pappersoriginal

Bilder och figurer kan också lämnas som pappersoriginal i rätt storlek (skala 1:1). Inscanning kostar 50:–/styck för svartvita streckbilder, och 100:–/styck för färgbilder och gråskalebilder (foton – både svartvita och färg, blyertsteckningar och liknande). Om bilden måste förminskas eller förstoras kostar det 50:– extra per bild.

 

> > > Nästa

 

 

om typografi avhandlingar skrivtips länktips portfolio mail

 

Formfaktorn

Björnstorp 871

24798 Genarp

 

046-126403

070-208 46 85

www.formfaktorn.se